New Posts New Posts RSS Feed - What chip is used in the Majestic DAC?
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Welcome to the Graham Slee Audio Products Owners Club

 

Open to all owners plus those contemplating the purchase of a Graham Slee audio product wishing to use our loaner program: join here
Subscribe to our newsletter here (Rules on posting can be found here)


What chip is used in the Majestic DAC?

 Post Reply Post Reply
Author
apj View Drop Down
New Member
New Member
Avatar

Joined: 23 Jun 2021
Location: N. Lincolnshire
Status: Offline
Points: 21
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote apj Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: What chip is used in the Majestic DAC?
    Posted: 02 Oct 2021 at 10:55pm
Just out of curiosity as it’s not apparent to me, does it even use an off the shelf chip? I’m new to how stuff actually works i’ve never cared to look before and still don’t when it comes to sound but like i said, just curious.
Back to Top
Ash View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 18 Mar 2013
Location: Dorset
Status: Offline
Points: 3587
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Ash Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Oct 2021 at 6:56am
If I recall correctly, it is a Wolfson chip, just like many other DACs.

But it's all about the implementation, not just what's there.
Back to Top
Graham Slee View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar
Telling it as it is

Joined: 11 Jan 2008
Location: South Yorkshire
Status: Offline
Points: 11298
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Graham Slee Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Oct 2021 at 11:11am
SPDIF and optically derived "TTL-level" data to Wolfson WM8804 (a CODEC configured as a decoder ), I²S connected to Wolfson WM8741 (the fully featured version that costs more), balanced connected to all inverting "discrete" instrumentation amplifiers. (discrete meaning two op-amp triples rather than two in-amp chips). The latter being our proprietary circuit, not found on any datasheets - the circuit that makes the difference.
Not simple enough for Google-Bot to understand...
Back to Top
lfc jon View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 23 Jan 2018
Location: devon
Status: Offline
Points: 1199
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote lfc jon Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Oct 2021 at 3:18pm
Well Graham you lost me on the first sentence, Which isn't hard when it comes to tech, What about you Adam?
When it come to sound I don't need to know about the tech (what's in the box) as long as it sounds good that's all that matters.
Pro-j tt,Ortofon 2m Bronze cart,Audiolab 8300CD,GS Reflex M. Solo headphone amp both with PSU1,MF M2si amp, Monitor audio silver 100 speakers, Atlas speaker cables and GS interconnect cables
Back to Top
Graham Slee View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar
Telling it as it is

Joined: 11 Jan 2008
Location: South Yorkshire
Status: Offline
Points: 11298
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Graham Slee Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Oct 2021 at 10:05pm
Almost forgot! All run in hardware mode.
Not simple enough for Google-Bot to understand...
Back to Top
Ash View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 18 Mar 2013
Location: Dorset
Status: Offline
Points: 3587
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ash Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Oct 2021 at 11:28pm
All to simplify the digital signal path as much as possible.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.01
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.063 seconds.