New Posts New Posts RSS Feed - Exact Audio Copy
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Welcome to the Graham Slee Audio Products Owners Club

 

Open to all owners plus those contemplating the purchase of a Graham Slee audio product wishing to use our loaner program: join here
Subscribe to our newsletter here (Rules on posting can be found here)


Exact Audio Copy

 Post Reply Post Reply Page  123>
Author
peterb View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 02 Feb 2017
Location: Cornwall
Status: Offline
Points: 119
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote peterb Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Exact Audio Copy
    Posted: 05 Jan 2019 at 5:09pm
Is anyone familiar with this program who would be willing to assist me please.
I like to copy my CDs to both Flac and MP3 formats, the Flacs for playing at home with Volumio, the MP3s for the car.
I have read what I can find about the EAC settings for these compression formats and realise that both require 'loading' into EAC with my chosen program. I have successfully loaded FLAC and been able to use it with EAC to produce files to my local drive. But I am having problems with LAME, my chosen MP3 encoder program, despite downloading and un-compressing it into the EAC folder, EAC can't find it! 
I have also searched the whole drive for LAME.exe without success.

What am I doing wrong ???

Peter
---------------------------------------
Dual 505-1, Cyrus CD T, DIY 80W MosFet amp and PreAmp, 2xKEF 103.2
Back to Top
Chris Firth View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group


Joined: 16 May 2013
Location: Rossendale, UK
Status: Offline
Points: 739
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Chris Firth Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Jan 2019 at 5:20pm
Click the top left dropdown, click on "compression options", and then click on the second tab (compression).
You need to define the pathway for the encoder, and if I'm not mistaken, there is only facility for one pathway at a time.

You can set up a flac encoder or an MP3 encoder to work, but it takes donkey work to switch between the two.


Edited by Chris Firth - 05 Jan 2019 at 5:22pm
Back to Top
peterb View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 02 Feb 2017
Location: Cornwall
Status: Offline
Points: 119
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote peterb Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Jan 2019 at 5:26pm
Thanks for the reply.
Yes it is the pathway I am unable to set. I have been looking for lame.exe without success.
Peter
---------------------------------------
Dual 505-1, Cyrus CD T, DIY 80W MosFet amp and PreAmp, 2xKEF 103.2
Back to Top
Chris Firth View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group


Joined: 16 May 2013
Location: Rossendale, UK
Status: Offline
Points: 739
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Chris Firth Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Jan 2019 at 6:15pm
Which version of Windows  are you using?
Where did you download Lame from?

I think you have the wrong version of Lame - you need to get a version specific to how many bits Windows is running.
I tried Sourceforge, but they only have source code, with no Windows executables.
You can get Windows executables here http://www.rarewares.org/mp3.php
Back to Top
peterb View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 02 Feb 2017
Location: Cornwall
Status: Offline
Points: 119
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote peterb Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2019 at 3:30pm
Since my last reply I did some more digging around and found exactly what you suggested, I had downloaded the source code not the executable. I found that on another site and managed to get it all to work.
I now just need to refine the tag info that gets included.

Thanks for your help.
Peter
---------------------------------------
Dual 505-1, Cyrus CD T, DIY 80W MosFet amp and PreAmp, 2xKEF 103.2
Back to Top
Chris Firth View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group


Joined: 16 May 2013
Location: Rossendale, UK
Status: Offline
Points: 739
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Chris Firth Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2019 at 8:13pm
I use this character string %artist%\%albumtitle%\%tracknr2% - %title% in EAC Options/filename.

Back to Top
peterb View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 02 Feb 2017
Location: Cornwall
Status: Offline
Points: 119
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote peterb Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2019 at 10:22pm
Thanks, I will try it.
Peter
---------------------------------------
Dual 505-1, Cyrus CD T, DIY 80W MosFet amp and PreAmp, 2xKEF 103.2
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.01
Copyright ©2001-2018 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.063 seconds.